Saint Francis Building on Excellence

Ohlson Lavoie Collaborative, in association with Davis Partnership Architects, was retained for the major renovation and expansion of Saint Francis Medical Center in Cape Girardeau, Missouri. The $62 million project will add almost 211,000 square feet to the medical center and provide a new major entrance for inpatient services. Enhanced patient, staff, service and visitor circulation form the planning foundation for this new patient tower with an atrium space acting as a central orientation element for the new facility. The construction plan includes a new center for orthopedics and neurosciences, a five-story patient tower with an expanded surgical suite, structured parking and a new main entrance on the facility’s south facade.
As a long 5-story addition, this new wing has a major impact to the overall massing of the medical center and the scaling of each element was of critical importance. Introducing a curve to a portion of the massing softens the overall mass while providing a striking form that represents the new main entry. The curve element also takes advantage of existing site conditions with the western curved face establishing the corner most visible from major circulation routes in the city and the east curve facing an existing contemplative garden area. A unitized curtain wall system was employed for the majority of the exterior skin which accommodate a tight construction schedule while maintaining budget. Ribbon windows throughout the new facility provide for greater access to natural light in each patient room. Terra Cotta panels integrated into the unitized curtain wall system add a contemporary new look while relating nicely to the overall aesthetic of the existing blonde masonry facility.